dinsdag 29 januari 2008

Voulez-vous faire un Tandem avec moi? Biebavonturen in Parijs

Ik zit dan wel geen hele dagen meer in de Leidse UB, af en toe moet er toch gestudeerd worden. Toen ik gisterenochtend terugkeerde naar de Bibliothéque de la Sorbonne (mijn lieftallige weekendbezoek vertoefde enkele uren in het Louvre, dus had ik even tijd om te studeren) en deze gelukkig niet gesloten aantrof vanwege een of andere staking, kon ik gelukkig even aan de slag. Er moet nu toch best veel gebeuren voor mijn scriptie, dus ik installeerde me aan één van de lange tafels in de bieb. Bibliotheken in Parijs zijn per definitie overvol (soms staan er zelfs rijen voor de deur!) en als je een stoel en klein stukje tafelblad hebt kunnen bemachtigen, dan moet je in je vuistjes knijpen. De bibliotheek van de Sorbonne is een mooie bibliotheek, maar het systeem is toch even wennen. Je komt binnen via een poortje dat opengaat na lezen van je lenerspas. Dan is het uitermate belangrijk dat je een geel velletje papier meeneemt (om boeken aan te vragen geloof ik). Vergeet je dat mee te nemen, dan wordt je bij verlaten van de bieb getackeld door een bibliothecaris (zo overkwam mij toen ik voor een koffiebreak naar buiten wilde) want het gaat niet om het feit of je wel of niet boeken komt lenen, het gaat om Het Principe, en dat is hier in Frankrijk een gewichtig iets. Goed, na het binnenkomen zonder geel papiertje installeerde ik me aan een tafel. Mijn Hollandse benen leverden een klein probleem op met stoel en tafelrand, maar over het algemeen vind ik het er prettig toeven. Niks geen beton en TL-buizen zoals in Leiden maar een oude zaal met boeken, muurschilderingen en lampen zoals lampen in een bibliotheek eruit horen te zien. Je spullen mag je gewoon meenemen trouwens, dat is ook wel erg makkelijk.
Ik installeerde me met mijn spullen, schetste een nieuwe woordspin, las wat artikelen en legde mijn nieuwste boekaanwinst vast voor me. Dat is een klein boekje dat ik in een filosofieboekwinkel had aangeschaft, met de titel Qu'est-ce qu'une image?. Interessant voor mijn scriptie én omdat ik voor het vak bij professor Genet een presentatie moet houden over iconografie en image. Maar met deze geste (het boekje voor mij op tafel neerleggen) verbrak ik een -zo bleek later- oude traditie. Wat bleek, zo zou mijn overbuurman mij later bij de koffie uitleggen, filosofiestudenten dragen allen een boekje uit deze lijn bij zich, weten zo elkaar te identificeren en groeten elkaar dan ook. En als je dan het meisje tegenover je met zo'n boekje toch maar voor de zekerheid vraagt wat ze studeert (gezien alle andere paperassen en de uitermate kunstzinnige woordspin die er op zijn kop gezien nog boeiender uitziet) en ze antwoordt geschiedenis, dan is er toch weer een evenwicht verstoord!
Ik raakte eigenlijk in gesprek met deze overbuurman omdat hij mij vroeg of ik wellicht Engelse was (Hij zag me namelijk schrijven in het Engels). Nu levert het antwoord dat ik néerlandaise ben, standaard de vraag op 'irlaindaise???', dus ik antwoordde nu direct maar met 'Nee, uit Nederland'. Deed er verder niet toe, want de jongen wil vanaf september naar Cambridge en wil graag zijn Engels oppoetsen. Als je een taal nooit spreekt, verstoft het, dus vandaar zijn vraag of ik zo nu en dan even Engels met hem zou willen praten. Nou vind ik het wel leuk, zoveel Fransen ontmoet ik nu ook weer niet in mijn voornamelijk Engelstalige programma, dus ik stemde in. Er ging nog even over tafel dat hij me er wel voor wilde betalen (!) maar ik heb het even teruggeschroefd naar niveautje respectabel door voor te stellen dat we dan ook Frans praten zodat ik dát kan oefenen. En zo rolde ik een Tandem-schap in, iets dat op universiteiten altijd iets zeer gewenst is door studiecoördinatoren, maar nooit echt van de grond lijkt te komen. En dat op een maandagochtend in de bieb! Toen ik hem later dus nog even sprak toen ik koffie ging drinken, heb ik het 'date'element van het verhaal weggenomen door voor stellen dat hij ook met mijn Mastergenoten zou oefenen, iedere dag van de week één. Is dat direct ook opgelost. En zijn enthousiaste voorstel van 9 uur op maandagochtend heb ik gelukkig weten te veranderen in 10 uur. Engels met me praten prima, maar als mijn ochtendhumeur me nog parten speelt, ben ik niet zo'n behulpzame gesprekspartner!
Toen ik bij verlaten van de bibliotheek mijn gele (lege!) velletje op de stapel mikte en ook nog een bekende tegenkwam, voelde ik me Echte Sorbonne Student. Om daarna de rest van de middag door te brengen in de stijl van mijn voorgaande weken Parijs. Beetje slenteren door de Montmartre, een crêpe gegeten en bij een straatbandje staan luisteren. Ik ben hier ook heen gekomen om te studeren, dus als ik dat af en toe weet in te plannen, kan ik daarna des te meer genieten van de chillmomentjes zoals in de zon bij de Sacre Coeur. En die Tandem, die is in ieder geval in de pocket.

5 opmerkingen:

papa sans pipe zei

La moustache

Dochter lief,

de snot van deze heer gaat krullen:
1) je weet wat principes inhouden
2) je gebruikt de onvolprezen woordspin
3) je kan ongewenste kerels van je lijf houden.

Nou jouw Parijsse tijd kan voor mij natuurlijk niet meer stuk. Zeker als je de weg leert kennen naar leuke straatjes en smulhoekjes.
Mijn training 'loopt'op schema - vandaag 16 km in 86 minuten.

Ik heb geen geel velletje voor me lieggen, maar vergaderstukken voor vanavond. Ik mag voorzitten en zal daar een vleugje mediatontechniek bij gebruiken. Leuk als mensen daar mee geholpen worden.
p.s.p.

papa sans pipe zei

RECTIFICATIE:

het gaat natuurlijk om het krullen van mijn snoRRRR

Roelien zei

Ik dacht al :) wat een rare mannen ontmoet jij. In de ub en op de blog (de snot gaat krullen?), maar gelukkig valt het dus mee.

Tot over 2,5 week ;)

Liefs en Bisous Mai

janke zei

Je bent echt druk geloof ik.Je kunt ook naar wit poeder verwijzen ipv nederland.
Kijk je ook naar leuke winkels voor mij?

mirjam zei

Haha ik was al bang dat je de UB in Leiden zou gaan missen, maar gelukkig heb je een vervanger gevonden ;) Jammer dat je niet ff met mij kan oefenen op engels, want ik heb vanmiddag mn eerste presentatie sinds de 5e bij anita. slik.