dinsdag 8 januari 2008

Sorbonne, Université Paris un, deux, trois,... mille!

Mijn eerste stappen in de universiteit en daarmee in de Franse bureaucratie zijn gisteren gezet. Wat een feest! Gisteren hadden we onze eerste ontmoeting met prof. Genet en compagnon, onze ondersteuning tijdens deze paar maanden. Beide heren zijn uitermate vriendelijk, enthousiast en willen graag helpen. Heel leuk om te merken dat direct bij onze kennismakingskoffie al werd geprobeerd voor iedereen een seminar op maat te vinden! We doen voor ons Europaeum programma twee colleges per week: een op dinsdagmiddag 17 u (tot.... 19 u? 20u? Zonder pauze in ieder geval en gezien het enthousiasme en de expertise van de prof konden het nog wel eens lange colleges worden!) en de ander op woensdagochtend. De bedoeling is 9.30 u maar heeeeel misschien dus al om 8 u 's ochtends omdat de zaal dubbelgeboekt is. Pfffff, acht uur! De uitslag van de onderhandeling voor de zaal zal ik vanmiddag bij college wel krijgen denk ik, ik ben benieuwd wat het gaat worden! Naast deze twee vakken krijgen we nog een vak over Computing, dus iets 'met computers'. En daarnaast mogen we een seminar uit de gewone lijst colleges volgen. Dat zal dus in het Frans zijn, de rest van onze Europaeumvakken is in het Engels. (Dat is trouwens nog best ingewikkeld, omdat ik nu Frans, Engels en Nederlands naast elkaar bezig, dan moet je je hoofd er echt bijhouden!) Dat seminar wordt dus hopelijk iets dat past bij mijn thesis, maar ze wisten mij al te vertellen dat er hier ook wat cartografen rondlopen, dus dat zou fantastisch zijn. Dan kan ik daarnaast nog een Frans taalvak kiezen, ik ga misschien Academisch Frans Schrijven volgen. Maar goed, dat moet allemaal nog even uitgezocht worden.

Na de kennismakingskoffie begaven wij ons de Sorbonne in. Wat nog best een opgave was, omdat er aan alle deuren bewaking staat. Iedereen die de univ. in wil moet een pasje hebben. Er zijn in dit ene gebouw dus een paar universiteiten gehuisvest én een deel wordt ingenomen door een of andere official die zich bezighoudt met een thematiek die regelmatig demonstratiedrang veroorzaakt, dus vandaar de strenge beveiliging. (En omdat het dit jaar 40 jaar is sinds 1968 heeft onze prof al beloofd dat we er daar nog wel wat van mee gaan krijgen.) Nou is het hier Frankrijk, dus het is natuurlijk niet simpel om een studentenpas te krijgen. We hebben gisteren onze eerste stap in de goede richting gezet in het International Office van de universiteit. Met het formulier dat ik daar ontving dien ik dan woensdag naar een ander gebouw te gaan, waar ik hopelijk een pas krijg. En daarnaast een formulier waarvan ik daarna weer drie exemplaren moet verspreiden bij de verschillende instanties waar ik mee te maken zal hebben. Daarna moet ik dan weer naar het secretariaat van geschiedenis van Paris I om me in te schrijven voor de vakken. En dat secretariaat kan ik waarschijnlijk nooit meer vinden, want de Sorbonne is een regelrecht doolhof met gangen en verschillende trappenhuizen. Hopelijk weet ik straks de collegezaal nog te vinden, maar ik denk erover een permanent marker mee te nemen en die in mijn rechterhand te houden tijdens het lopen, zodat ik de volgende keer alleen maar die ene streep op de muur moet volgen! Kruimels lijken me in dit geval een niet al te structurele oplossing.

Resultaat is, dat ik vandaag ga proberen met dat eerste formulier in ieder geval het gebouw in te komen (advies van Julien: vooral altijd glimlachen, helpt soms genoeg!) en dan op naar het eerste college! En dan hoop ik ergens deze week mijn papieren allemaal op orde te hebben en niet al te zeer meer te verdwalen in dat immens ingewikkelde gebouw. Dat lijkt me een mooie to-do-list voor deze week!

Nieuwtjes van de maandag:
- werd op straat al aangesproken door een donateurs-wervende student dus zie er al een beetje local uit
- heb geprobeerd postzegels uit een machine in een La Poste kantoortje te kopen, en zit nu met een velletje voor 'in Frankrijk'. Ach ja, dan maar dubbel plakken!
- schrijfblokken met normale lijntjes zijn onvindbaar hier, ik heb nu een of ander schrijfblok dat uitnodigt tot het creeren van hele kunstwerken tijdens college in plaats van aantekeningen maken.
- bestel NOOIT een sandwich met Jambon & Emmental: smaakt nergens naar! Veiligste optie vooralsnog: Poulet.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

kunstwerkjes maken tijdens college lijkt me helemaal geen slechte optie, misschien ontdek je je creatieve talenten ook wel daar, en schrijf ik daar dan weer een scriptie over! Hoe tof zou dat zijn?!?!?! Hihi, dag maltamaatje, heb je al IEEEEEEEEKKKKKKKKK gehoord? Kusje!

Roelien zei

Hallo mezus! Wil anders best een mooi roze collegeblok naar je opsturen hoor :) al lijkt tekenen me ook een goede optie! Liefs mei!

p.s.p. zei

Lieve dochter,

even uitzoeken hoe ik mijn bericht ook echt kan achterlaten. na enkele dagen van betrekkelijke rust, zal ik je avonturen wat nauwgezteter gaan volgen. Plezier.
papa sans pipe

p.s.p. zei

Het lukt dus.
Welaan dna maar een (wijs)advies. Doe je best om recht te schrijven en te tekenen op de muur. Deze digibeet komt ook wel terecht.

psp

Janke zei

Vandaag nog niets geschreven?
Wij zijn bij Gerjanne in Nijmegen geweest.Leuk om te zien waar ze haar lessen volgt.Janke

Anoniem zei

Hihihi, die marker lijkt me een superplan. Ik zie zo'n stoffig, oud Frans conciërgetje al foeterend het gebouw door stampen op zoek naar de onverlaat met de permanentmarker... Veel plezier bij je colleges!
Liefs Lisa