maandag 14 januari 2008

Regen en zonneschijn, hoe ging dat spreekwoord ook alweer?

Je hebt van die dagen.. Dan kun je in de metro haast niet wachten tot je thuis bent en het even van je af kunt schrijven. Van die dagen, waarop je 's ochtends al voorvoelt hoe de rest van de dag vermoedelijk verloopt. O o, denk je nu waarschijnlijk. Ja, dat dacht ik vandaag ook de hele dag! Een keer in de zoveel tijd is de Grijns ook even een dagje vrij (lekker een snipperdag ofzo) en dat was dus vandaag. Na een nachtje wakker liggen en woelen moest ik vanochtend om 9 uur op college zijn, Historians and computing welteverstaan. Alwaar ik anderhalf uur lang vol verbazing heb zitten kijken naar allerlei database- en tekstanalysesoftware, en met nog grotere verbazing naar de grafieken etc. die je daarna te voorschijn kunt toveren. Ik moest mezelf halverwege het college echt even overtuigen van het feit dat het hier nog steeds over geschiedenis ging! Ik keek hier echt naar een soort grafiek met als data daarin allerlei woorden uit ridderliederen.. Right! Enfin, zo begon mijn dag. En de permanent op de achtergrond sluimerende angst en beven over mijn precieze thesis onderwerp werden nu bruut naar de voorgrond geschoven, een deel van mijn hersenen dat ik tot nu toe lekker had vrijgehouden voor stad verkennen, jazzclubs, schoenen, lekker eten en rode wijn. Het moest er toch van komen, maar vandaag ben ik dan echt weer begonnen met studeren.

Iets dat eigenlijk ook wel weer lekker is: beetje structuur is alleen maar goed voor me en de meeste vakken lijken me echt heel leuk. Dus om de dag verder goed door te komen (zonder de Grijns helaas, die was op de Cité achtergebleven en ook in de spits in de metro niet teruggekomen. Groot gelijk, daar was ik zelf liever ook niet geweest op maandag 8.30 u) besloten we ons dan direct maar te wagen aan papiermolen 348: een bibliotheekpasje aanvragen. En vergis je niet, dat is er dus eentje voor één bibliotheek, namelijk die van de Sorbonne. Voor alle andere bibliotheken moet je een nieuw pasje hebben. Sorbonne bieb ging prima, daarna gepoogd een Franse rekening te openen en meer van dat soort rompslomp. Zaken die me vandaag uitermate wisten te irriteren.

Vrees niet, ook waren er vandaag leuke dingen. Zoals het mailtje uit Leiden ('Soeur, met je negen voor je scriptie! Bien fait!!') en het helpen oversteken van een Franse oude dame in Montparnasse die me zo gezellig vond dat ik even met haar mijn Frans heb staan oefenen.
Beste moment van de dag: met mijn nu al onmisbare Moleskine* op tafel bij een bistro een café au lait gedronken en even goed op een rijtje gezet waar ik nu precies sta met mijn thesisonderzoek. En na een paar pagina's notities, lijstjes en een woordspin (werkt nog steeds pap!) blijkt dat mijn onderzoek helemaal niet zo onmogelijk en meningloos is als dat ik nu af en toe vrees.

Vandaag zou echter vandaag niet zijn als er niet nog wat dingen fout gingen: ik kon het cartografische antiquariaat dat ik pas op Rue Bonaparte had gespot niet meer vinden (misschien dicht op maandag?) en na een lange tocht richting de Bibliotheque Nationale ging ik daar ook nog eens genadeloos hard onderuit. Deze bibliotheek is een heel groot (mooi trouwens) modern gebouw met een soort plein van houten planken rondom het hele gebouw. En als het regent (dat deed het vandaag natuurlijk) dan worden die planken erg glad. En zo geschiedde het dat ik die planken van iets dichterbij heb aanschouwd dat mijn bedoeling bij aankomst was. Daar waar mijn rechterknie landde, kunnen de buurtkinders nu lekker knikkeren denk ik.
Recept voor deze avond: zo naar de Franprix voor een goede hoeveelheid snacks, daarna joggingbroek en waterkoker aan en dan: die geniale ideeën van vanmiddag uitwerken!
PS: en de Grijns, die heb ik morgen vast weer terug.

* Moleskine: de beroemde notitieboekjes die trouw metgezel waren van onder andere Hemingway, Van Gogh en Picasso. Dit merk notitieboekjes en -boeken heeft ook een City lijn, waarvan ik de Parijs versie heb gekocht: een notitieboekje in zwart leer gebonden met voorin allerlei handige kaarten, genoeg notitieruimte en aparte tabs om alle leuke cafés, winkels en ontmoetingen gecatagoriseerd op te schrijven. Ben er nu al gek op!

5 opmerkingen:

psp zei

Dochterlief,

ja je hebt zo van die dagen. Maar ongetwijfeld zal de zon weer gaan schijnen.Dank voor de geweldige feedback van mijn/onze opvoeding. dat geeft mij wel een beetje grijns. Alors, succes met studie en plannen en de leut komt heus wel weer terug. Ik hjeb vandaag weer (na drie weken!) gelopen. Gelukkig maar wat Paris komt dichterbij. Woensdag een groter stuk en vrijdag de interval. Dan ben ik weer op schema.
Ja je zus (denk aan de spatie) heeft mooi werk afgeleverd. Dat komt bij jou ok heus wel goed. Cijfers zijn ondergeschikt (ik geloof m'n eigen ogen niet!), maar doe toch maar je best. Beterschap met je knie en au demain.
psp

Anoniem zei

oh oh oh marleneke, ik ken het gevoel, die dag had ik vandaag ook, alleen dan drink ik geen koffie in een fantastisch frans café, maar zit ik 3 uur in de trein, ben ik meer dan een half uur aan het wachten bij het loket van het gemeentehuis en heb ik weer muizen in mijn huis :-(. Iets zegt mij dat jij de grijns eerder vindt dan ik.....haha
dikke kus!

Sun zei

Marleentje!
wat een mooie woorden weer.
Ik zal wat zonnestraaltjes naar je sturen (heb ik toch n beetje patent op) en wie weet verwarmt dat je grijns morgen. Ik vind je moleskine erg romantisch, als ik later groot ben ga ik dat ook doen ;) Ohja, wat is die fameuze woordenspin? kan ik dat ook? Moet geloof ik ook op een gegeven moment een scriptie maken, en al lijkt t me wat pretentieus te zeggen dat ik je zus wil evenaren (wauw!), ik opteer wel voor dat gevoel van jouw waarin je weer blij was met je idee - en terecht, weet zeker dat je een interessant en leuk stuk zal schrijven (plaatjes!) Goed, dit neemt de vormen aan van n mail, dus: Salut! kus uit de domstad

zij die moeite had met spellen zei

kuch kuch, van jou dus, ik schaam me diep. En een extra zoen voor duncan! xx

Roelien zei

He mezus :)

Zo zie je Parijs ook weer eens van een andere kant ;). Succes met al je rompslomp en bedankt voor je telefoontje.

Liefs mai

ps. Misschien voel je je beter als je hoort dat het in Leiden vandaag ook eigenlijk alleen maar nat is.....