donderdag 10 januari 2008

in Vervoer-ing

Op mijn tweede dag hier dacht ik alle zaken aangaande openbaar vervoer te hebben geregeld door mijn Carte Orange te halen bij het metrostation. Maar nee, deze kaart blijkt geen lang leven beschoren. Hij gaat verdwijnen! Met een Carte Orange kun je (als je tenminste de maandelijkse variant koopt) een maandlang alle vervoersmiddelen gratis gebruiken. Bij bijna al mijn voorgaande bezoeken aan Paris had ik zo'n kaart in de pocket, en zo ging ik vervuld met herinneringen (paar voorbeelden: met de hele familie EERST NAAR DE MUUR LOPEN NA VERLATEN VAN DE METRO!, de angst niet op tijd de metro uit te komen én de evenwichtschallenges in de metro door je niet vast te houden) vrijdag op stap met mn kleine vrind in de zak. Nu blijkt dat ze hier een nieuw systeem hebben, waarbij een nieuwe pas hoort die je alleen maar boven de poortjesautomaten hoeft te houden i.p.v. een klein billet in de gleuf te mikken. Een stuk gemakkelijker! Ze roepen al maanden dat de Carte Orange nu toch echt gaat verdwijnen en dat duurt waarschijnljk toch wel even (Denk even aan de OVchipkaart waarvoor ik tot nu toe toch zeker 3 pasfoto's heb ingeleverd maar die nog steeds niet in gebruik is), maar ja: ik zwichtte voor het gemak. Doe mij maar zo'n NaviGO pas waarmee je alleen maar even je Louis Vuittonnetje boven een automaat heen en weer hoeft te zwaaien!
Helemaal nadat ik vandaag door de man voor mij in de poortjes werd gedupeerd. In de drukte van de spits pakte zijn ticket niet in het poortje, maar doordat ik mijn geliefde CarteOrange al in de machine had gestoken, pakte die monsieur mijn doorgang mee! En ja, die machines zijn ook niet gek, je kunt natuurlijk niet twee keer achter elkaar door hetzelfde poortje met je kaartje. Dat bood me dan wel weer een goede Franse taaloefening, even uitleggen dat ik graag door die grote deur wilde maar geen zwartrijder was (Dat was uiteindelijk natuurlijk helemaal niet moeilijk, zwaaien met mijn Carte Orange was genoeg, maar nu heb ik i.i.g. weer even over de zinnen nagedacht.)

Bien, de NaviGO kon ik vandaag ophalen (zondag formuliertje ingevuld, lag vandaag bij de information balie bij mijn station), maar omdat ik nu natuurlijk al een Carte Orange voor heel januari heb gekocht, moet ik voor metrogebruik wachten tot februari. Heb ik mooi nog even de tijd om voor die Louis Vuitton uit het verhaal te sparen.
Andere handigheid van de NaviGO is het gebruik van de fameuze Velib. De Velib is een soort witte-fietsen-plan, maar dan een plan waarbij minder fietsen gejat worden. Er zijn overal in de stad stations met fietsen, die je o.a. met je Navigo kunt uitnemen. Eerste half uurtje gebruik is gratis, dus als ik een beetje doorfiets kan ik gratis op de fiets naar de Sorbonne. Dan moet ik wel vroeg weg, want de Velibs bij de Cité gaan overdag alleen maar richting stad, dus het station is vrij snel leeg. Gelukkig vond ik tijdens een van mijn promenades om de omgeving te verkennen een station in een kleine straat naast het park, dus dat is mijn backup! Ik ga morgen maar eens uitproberen hoe die dingen fietsen. Tenzij het regent, dan pak ik natuurlijk lekker de metro!

Nieuwtjes:
- de Carte Etudiante is binnen! We hoefden woensdag in het deprimerende gebouw slechts drie kwartier in de rij te staan, toen was het gecheft. Whoo! Ben vandaag even de Sorbonne ingelopen, puur om te checken of ze me door zouden laten.
- (zoals eigenlijk wel te verwachten viel) is mijn schoenenfetish niet verdwenen nu ik in Parijs woon. Ik had al ballerina's op mijn verlanglijstje staan omdat ik mijn allereerste paar ooit ook in Parijs kocht. Gezien de soldes die hier gisteren begonnen zijn, moest ik daar natuurlijk nu al naar op zoek gaan. Immers, hierna is alles toch weer onbetaalbaar.. Mission accomplished!
- Mijn Erasmusaanvraag bleek even op een verkeerde stapel terecht gekomen in Leiden, dus het was niet zo gek dat ik nog niets had gehoord. Gelukkig zit ik (mijn dossier dan) nu weer in de juiste map dus krijg ik pronto toch nog mijn beurs!
- Nescafé instantkoffie heeft ook buiten de camping zijn charme
- ik woon vandaag precies één week in Paris!

7 opmerkingen:

p.s.p. zei

Lieve dochter,
ik bespeur toch geen familie-trauma over de Metro?? Enfin, wel weer een mooie anpassing en ook voor ons in het verschiet. Mooi dat we jou vooruit hebben gestuurd om al die veranderingen eerst maar eens te ontdekken. Plezier met de schoenen, en wanneer nodig dan ga ik wel weer nar het verkeer ijken terwijl de dames gaan shoppen.
Mijn trainingen lopen nu al een week achtet op schema, dat wordt dus bijklussen voor 2 maart!

janke zei

Toch wel wat onthouden van reizen in de grote stad.Kijk of ze je nadoen.Groeten

Anoniem zei

Klinkt weer fantastisch Mar!! Nog ff wachten op de bonus; de 2e soldes ;) en het onvindbare lijntjes blok is een bekend verhaal! Mijn frans is vereeuwigd in een prachtig Diddle schrift!! Kussie Linde

GJ zei

Heeey Mar,

Wat een avonturen zeg! Ik zie je al helemaal door Parijs lopen, en zwart-rijders aanwijzen ;)
En dat je naar binnen bent gekomen in Sorbonne is toch logisch, met jouw GRIJNS??
Heel veel plezier, en succes met het snelle fietsen... wel een foto van maken he??

Geniet van Parijs!
Liefs GJ

Sandra zei

Hey meisje!

Even je blog vergeten, staat het hier alweer helemaal vol van de Parijse avonturen. Gezelliger om je even live te hebben gesproken natuurlijk. Na het lezen van al je verhalen staat die Grijns nu ook op mijn gezicht vast voor vandaag. Ben toch benieuwd hoelang het duurt tot Jean-Paul tot je lijntjes behoort.

Kus, Sandra

Anoniem zei

Hoi Mar!
blij dat het goed gaat en dat je het naar je zin hebt. Blijf schrijven!!!
Liefs Lisa

Anoniem zei

das nou ook apart, mijn vorige verhaaltje is weggehaald, of vond je me niet meer lief en heb jij dat gedaan?? ;-). Hahaha, nou ja, je weet wat er instaat (en dit bewijst dat ik zoo heerlijk sog dat ik binnen 24 uur nog een keer je website bezoek hihi). Veel liefs, Esmee
ps. jaja, nu met naam haha