vrijdag 25 april 2008

SATC meets Harry Potter*

Had ik me voor vertrek naar Oxford een beeld gevormd van wat ik daar ging meemaken? Stiekem zag ik het allemaal al voor me voordat ik überhaupt toegelaten was in het programma. Veel veel veel studeren, dus uren in bieb en archief en tussendoor allerlei diners, tuinfeestjes en baravonden. Ik geloof dat mijn eerste twee weken dat beeld al aardig bevestigen!
Allereerst moet ik zeggen dat de omgeving extreem inspirerend is. Prachtige gebouwen stralen een eeuwenoude academische traditie uit (woensdag met de introductiemeeting van het Europaeum hebben we andere colleges bezocht, briljant!), en het lijkt wel alsof alle bibliotheektafels je nog eens extra toefluisteren hoe bijzonder het wel niet is om in Oxford te mogen studeren en dat je er nog maar eens extra om zou moeten denken hard te werken. Want hard werken, die indruk krijg je ook door alle verhalen. Let alone door alle gezichten die je op weg naar de bieb tegenkomt. Dat wist ik trouwens al voordat het programma losbarstte, want twee maanden voor een scriptie is niet erg ruim.
Maar, ook reuzeverheugend nieuws: het tweede deel van mijn verwachting blijkt ook al waarheid te worden. De college-structuur vind ik erg interessant om in ondergedompeld te raken. Doordat ik een van de weinige nieuwe studenten ben (bijna iedereen is hier al sinds oktober) moet ik alles zelf een beetje uitzoeken, maar medestudenten zijn vooralsnog erg benaderbaar en gezellig. Vorige week had ik al een eerste pubmeeting met wat mensen van de MCR van Mansfield College, en met hen (mijn college) had ik gisteren mijn eerste formal dinner. Ontvangst met sherry, driegangenmenu en port en baravond na. Stel je voor: je gaat rond zessen op weg naar het college, in je jurkje en high heels voel je je onderweg extreem SATC (Oxford moet hier maar even fungeren als plaatsvervanger voor New York als bruisende metropool...). Bij binnenkomst, onder genot van een sherry (nooit eerder gedronken, vind het persoonlijk altijd nogal een bejaardendrankje, al vond ik het stiekem best lekker..) met wat mensen praten. Allerlei nationaliteiten, allerlei onderzoeksgebieden. Erg veel mensen die bezig zijn met hun Dphil (de Oxford benaming voor een PhD, promoveren dus) omdat de MCR niet alleen voor 'mijn' soortgenoten is, maar ook de vervolgstap omvat. Heerlijk gegeten in een prachtige dining hall (dit was een exchange formal en vond plaats in Hertford College) en erna terug naar de MCR ruimte/bar voor andere drankjes. Stel je tijdens het eten allemaal studentikoze tradities voor waaraan voldaan moet worden, geeft het allemaal nog iets extra bijzonders. En volgens goede gewoonte hier stak ik om half twaalf de sleutel in het slot van mijn optrekje op Worcester Place.
Ik vind de studenten hier erg open en hartelijk: ik ga morgenmiddag bijvoorbeeld met wat mensen mee naar een garden party met gintonics, dat klinkt mij toch wel als 'Marleen in Oxford' in de oren. Die verwachting, daar wordt vooralsnog erg aan voldaan. En ik heb in ieder geval een realistisch beeld van de twee maanden die nog komen gaan: hard werken in een omgeving waar je dat ook graag wilt doen, met tussendoor wat vertier met medestudenten. En dat alles in een vooralsnog behoorlijk zonnig Oxford. Marleen voelt zich alweer ergens thuis!

* titelverklaring: SATC = Sex and the City, voor de lezers die met deze serie niet bekend zijn, zie http://www.imdb.com/title/tt0698663/ . Harry Potter omdat twee van mijn MAvrienden zich constant in een Harry Potter boek wanen. Nu heb ik die boeken en films zelf nauwelijks gelezen/gezien, maar van wat ik wel gelezen heb krijg ik toch de indruk dat de Halls wel in het plaatje passen.. Trouwens, een gedeelte van de films is dan ook in Oxford opgenomen.

4 opmerkingen:

Roelien zei

Yes! Ben weer de eerste :p

Klinkt als een combinatie waar goed geld mee te verdienen valt! misschien toch maar een boek schrijven en film produceren als je terug bent?

Kan niet wachten om alles met eigen ogen te zien!
Liefs,
May

Tries zei

Gin-tonics? Beter laat je me even weten hoe dat is afgelopen :P Zoen, de bekrulde helft van de Azie-sub

d.w.p. zei

Lieve dochter, bedankt voor de verklarende woordenlijst onderaan. Je enthousiasme is grandioos. Met jou geniet ik op afstand van ale leuke verhalen,indrukken en consumpties. Droge sherry vind ik ook lekker, maar ja ik ben al wat ouder!
Tot snel

(o ja en dat ik niet als eerste reageerde doet Roelien deugd en geeft dat ik of druk aan het werk was of een weekend vrij had!!)

dwp

Anoniem zei

Het lijkt me erg leuk om alles zelf te zien.Tot die tijd ben je natuurlijk erg druk.Tot snel Janke