woensdag 12 maart 2008

Hoezo geschiedenis boek-en studie?

Het einde van mijn Franse tijd komt in zicht. Tijd voor wat nieuwe overpeinzingen over dagelijkse zaken die me blijven verbazen.
Allereerst een nieuw bibliotheek-gerelateerd verhaal. Dat ik wat moeite had me aan te passen aan het systeem hier, was al bekend. Maar intussen weet ik hoe alles werkt, en gaat het allemaal zijn gang. Gelukkig houdt de Sorbonne mij scherp, door af en toe die relaxte, bekende gang van zaken bruut te verstoren.
Toen vorige week mijn boek voor die presentatie gisteren nog steeds niet was gearriveerd (Dank u vriendelijk amazon.fr...) besloot ik dan maar de Duitse versie van het boek te lenen die in mijn bibliotheek beschikbaar was. Meertaligheid ten top, als Nederlandse student een Duits boek lezen voor een Engelstalige presentatie aan een Franse universiteit. Daar liep ik, braaf met het gele en witte velletje én lenerspas, naar het juiste loket: heerlijk om te weten hoe het werkt.
Maar toen ik het boek na een half uur op kwam halen en naar de uitleenmevrouw toeliep, wist zij mij te vertellen dat ik het boek helaas niet kon lenen, want mijn lenerslimiet was bereikt. Ik zei nog: weet u het zeker? Maar, het was echt waar. Ik had het enorme aantal van twee bibliotheekboeken in mijn bezit. Twee boeken, want een ruime berekening voor een geschiedenisstudent. Want zeg nou zelf, wanneer heeft een historicus nou meer dan twee bronnen tegelijk nodig, lijkt mij ook ruim zat. Daar stond ik, met een nieuw probleem. Gelukkig, dat is toch een soort constante in mijn biebervaringen! Gelukkig had ik mijn laatste aanwinst (een boek over nationalisme mét een cartoonmap op de cover!!) in mijn tas zitten, dus moest ik dit boek offeren voor mijn boek over iconen en kunstgeschiedenis. Soit!
Omdat ik het nieuw verkregen boek (ruimschoots, namelijk gisteren...) voor mijn presentatie gelezen had, kon ik het vandaag terugbrengen om mijn geofferde schat terug te halen. Vandaag trof ik een andere onverbiddelijke dame. Zij wist mij te vertellen dat ik het boek al eens geleend had, namelijk vorige week. Vriendelijk van haar, maar dat wist ik natuurlijk al. Dus legde ik de situatie uit (ik heb de details over nationalisme, iconen, presentaties et cetera maar weggelaten). Wat bleek: als je een boek geleend hebt, mag je hetzelfde boek pas na een maand na inleveren wéér lenen. Fantastisch!
Gelukkig deed mijn act ik-ben-buitenlandse-studente-en-ja-ik-probeer-je-taal-te-spreken zijn werk en kreeg ik een opgetrokken neus, enorme zucht én het boek. Met als trofee een stempel op mijn gele papiertje. Die ga ik nog missen, als ik straks weg ben!

Andere eigenaardigheden:
- het is hier in de metro heel normaal om op het perron een gebruikte Metro/DirectSoir/ander krantje uit de prullenbak te vissen. Waar ik eerst dacht dat het steeds om dakloze mensen ging die eten zochten, bleken het keer op keer keurige reizigers te zijn, op jacht naar leesvoer. Nou lees ik graag iets onderweg, maar om er nou voor door klokkenhuizen/sandwichresten/vieze zakdoeken te gaan graven...
- collega's geven elkaar hier een hand/zoenen elkaar gedag als ze elkaar voor het eerst op hun werkdag zien. Over dit fenomeen had een werkend vriendinnetje hier me al verteld, maar je merkt het zelf ook als je bijvoorbeeld in een winkel staat. Als er namelijk begroet moet worden, dan gaat dat voor alles. Dus als je bij de kassa staat, dan knallen ze gewoon tussendoor om te zoenen en even het weekend te bespreken. Ook als het donderdagmiddag 15.34 u is maar het is toevallig de eerste keer die week dat ze samen werken.
- bot zijn tegen een ober bij binnenkomst is toch echt de beste manier om service te krijgen. Als je te vriendelijk bent, laten ze je makkelijk tien minuten zitten zwaaien met je briefje van vijf om een café crème af te rekenen. Nu weiger ik volledig te veranderen in een akelig Frans typetje, maar iets onaardiger zijn helpt wel. Dat is dan ook voor het eerst, dat onaardig doen je verder brengt, maar goed!
- taalbarrières zijn nog steeds aanwezig: van de week werd ik gebeld door een Franse ami om af te spreken. Hij stelde jeudi voor. Aargh, was ik toch opeens volledig kwijt welke dag van de week dat is! De simpelste dingen van de taal zijn voor mij het moeilijkst: dagen van de week, uitleggen hoe laat het is, überhaupt tellen. Gelukkig kan ik al wel in het Frans uitleggen waar mijn scriptieonderzoek over gaat. :)

8 opmerkingen:

p.s.p. zei

Lieve dochter,

probeer morgen eens een een bijbel te lenen in de bieb. En vertel de dame dan dat het weliswaar 1 kaft is, maar wel 66 boeke bevat. Wedden dat de bureaucratie van slag raakt! En mocht de naar de auteur vragen, mompel dan iets van Dieu of Spirite.
Wees dan niet al te lief maar leef je in in een café. Je zult er toch voor moeten zorgen dat je niet te veel heimwee opbouwt naar Parijs. Wat is mooier om straks met een zucht afscheid te nemen en schouderophalend te zeggen: ach mijn leven gaat verder, ook buiten Parijs! 'Blijft gij achter met de regels.'

O ja, de fysio denkt aan een geirriteerde knieband. Volgende week verder, (zonder stempels, zonder loketten, maar gewoon met een simpele afspraak) Wat is Nederland toch heerlijk.
p.s.p.

Roelien zei

Bonsoir Soeur!
Heerlijk om je verhalen te lezen en te bedenken dat ik hier in de ub tenminste 15 boeken kan lenen, maar zonder al te veel moeite dat aantal kan laten uitbreiden naar 40 (!):P Wat is de ub toch heerlijk (op het geklop en geboor na dan). Volgende week mag ik me zelfs tot 0:00 uur(!!)te midden van die rijke schat van wijsheden laten begraven, ipv tot 22:00 uur. Heerlijk!
Bisous en tot snel,
Mai

Homie zei

Nou Nou 2 boeken lenen! Das iid wel heel erg veel! Je zou er bijna een studienurd door worden ;-)!
Wat je zus al zegt, ik kan me de tijd nog heugen dat ik toch minimaal 30 boeken van de UB in mijn bezit had (die dan ook allemaal weer terug moesten, op een bepaald moment :S) voor mijn scriptie! Maar ach het is weer goed gekomen! Jammer dat ze geen mannelijke bibliothecaressen hebben daar, dan kan je nog hulpelozer doen ;-).
Tot snel weer,
xHomieA

Anoniem zei

Je zou ook hulpeloos in het nederlands kunnen zeggen dat het een vreemde regel is.Of zou ze daar helemaal niet gevoelig voor zijn?
Janke

Rebec zei

Lieve Mar,

Volgende keer uitleggen (uiteraard in vloeiend Frans ;)) dat je ook alles kunt Googelen, copypaste en klaar is kees, danwel je presentatie. Net zo makkelijk!
Geniet van je laatste weken Paris, en hoop je in NL te zien voor je naar the Britts vertrekt...

kus

Channah zei

Hier heb je op de metro perrons speciale 'metro-prullenbakken' waarin je dus enkel afgedankte metro's tegen komt! Geniet van de laatste Parijs momenten!

Anoniem zei

Boeken?? Wat zijn dat? Ik heb de laatste 3 jaar geloof ik geen boek meer geleend :P Nee, artikelen zijn de bom!! www.scholar.google.com en hoppa weer een 9 ;) xx jam

Anoniem zei

Mar! Heerlijk om dankzij jouw verhalen alvast een beetje beter voorbereid te zijn ;) Geniet nog ff daar en ik heb zin om je weer te zien en alles in real-life te horen! Dikke kus! Linde