woensdag 5 maart 2008

eens UB'er, altijd BU'er

Het moest er toch ooit van komen.. Na twee maanden lang als een verliefde puber rondjes te hebben gerend door deze prachtstad, moest er nu toch echt weer gestudeerd worden. Heb in die twee maanden natuurlijk wel wat gedaan (colleges gevolgd en wat scriptiezaken gelezen/geschreven/bedacht) maar sinds deze week zit ik weer ouderwets dagenlang in de BU*, iets dat mijn Leidse UB-matties vast een klein beetje geruststelt. Er komen wat deadlines aan, en bovendien hebben onze 'klachten' dat we best wat dieper op de materie in zouden willen gaan, ertoe geleid dat we voor volgende week een stapel boeken moeten lezen zodat we zelf ook wat zinnigs te melden hebben over het historiografisch debat rondom de history of science. Historiografie en methodologie, dat klinkt stiekem helemaal niet als Marleen, maar de ontdekking van de week is dat ik het waarachtig interessant begin te vinden!
Het lijkt soms wel dat je altijd verlangt naar datgene dat je op het moment niet hebt. Toen ik in Leiden het eerste semester dagenlang in de UB zat te knallen, verlangde ik naar de mogelijkheid tot Eeuwig Nietsdoen. En nu, na twee maanden (Eeuwig is gelukkig nog niet aan de orde) nietsdoen, verlangde ik er best naar om (weer) te gaan studeren. Diep op de stof ingaan, niet alleen maar een werk schrijven op basis van secondaire literatuur maar primaire bronnen gebruiken en proberen uit te vogelen wat mijn eigen plaats in het historiografisch debat is. En zo zat ik vanmiddag opeens bij de lunch te discussieren over Marxistische historici, objectiviteit, belang van namen als Industriële revolutie en iets bredere gesprekken over academische vorming enzo. Ga daar maar eens voor zitten. Dat is nogal iets anders dan een verliefde blog over Parijs, over Schrijvers, koffiedates en zon!
Maar ik denk dat de omgeving me zelfs bij deze nieuwe plotwending (nerd alert, nerd alert) wel degelijk beïnvloedt. Doordat ik me nu in een nieuwe omgeving bevind (een omgeving waar ik me heerlijk op mijn gemak voel, maar die wel nieuw is) kijk ik met een frissere blik naar allerlei zaken. Zo ook naar mijn studie en academische vorming. Zelfs naar die zaken, zou ik haast willen zeggen, want ik dacht in die twee maanden rondhobbelen dat ik dat studiegevoel niet meer terug zou krijgen totdat ik in Oxford aan een bibliotheektafel vastgelijmd word in april. Wat een inzichten tot weer. Komende maand rest mij dus nog een heleboel generd in de BU. En om jullie een beetje gerust te stellen: ik ga natuurlijk nog zoveel mogelijk profiteren van mijn tijd in deze stad. Want de Gouden Marleen Regel geldt nog immer: studeren lukt pas echt goed met kwalitatieve, fijne pauzes. En dus zat ik vandaag weer heerlijk in de Starbucks met m'n Franse BU-vrind, ga ik vanavond wat drinken en loop ik nog steeds met een Grijns over de Parijse boulevards. En dat kan intussen zelfs al in zomerjas (met zonnebril)! De lente komt er nu echt aan, en laten we hopen dat deze scriptie-'Verlichting' ook doorzet!

Nieuwtjes van de week:
- Bezoek gaaf!
- Beste crêpes tot nu toe: de stand bij het jazzcafé tegenover Jardin du Luxembourg
- Vertrouw nooit de leverdata van amazon
- spannende dingen van de kaart bestellen blijft leuk, maar orgaanvlees nog steeds niet echt my cup of tea
- De deuren van de Wc's vallen bij nader inzien best mee, ze komen tot mijn hals ipv schouders. Scheelt toch weer! ;)
- Nieuwe ontmoetingen met de Franse bureaucratie hebben mijn vertrouwen daarin nog steeds niet kunnen doen groeien.
- Ik ben eindelijk weer beter!


* BU = Franse versie van UB, namelijk Bibliotheque Universitaire

4 opmerkingen:

Roelien zei

Hallo mezus ;)

Blij om te horen dat sommigen dingen toch niet helemaal veranderen :D. Ik zit ook nog steeds braaf hele dagen in de UB, druk te studeren voor tentamens, want ook die blijven komen. Daniel blijft maar ingewikkeld en complex hoor ;)
Nog maar even en ik kan met eigen ogen zien wat de BU is, crepes proberen en een mooie zomerjas kopen om in te flaneren met mijn zonnebril en rode schoenen :D
Liefs en Bisous Mai

p.s.p. zei

Wat een revelatie! Studeren is leuk vanwege/dankzij de pauzes die er zijn. Briljant gewoon.
Prachtig om te lezen en in gedachten de plaatsen te zien waar je dat doet, want het bezoek was inderdaad 'gaaf!'.
Veel plezier met BU en caffee, met de buitenlucht en de aandacht van en voor de Parijzenaren.
Au revoir (en ik mis Parijs echt wel)

p.s.p.

Anoniem zei

Fijn dat je nog steeds weet waarvoor je in Parijs zit.Staat die leuke bewaker er nog bij de ingang?Liefs Janke

Anoniem zei

Mar, in mijn 24 h parijs wil ik de BU best zien, maar voor de rest hoef ik er niet te vertoeven hoor, dat niveau ben ik al ontstegen ;-)
tot snelll
maltamaten forever
GOOOOZOOOOOOOOO
kus esmee